World Robot Olympiad / Dünya Robot Olimpiyatı (WRO), dünyada farklı ülkelerde uygulanan ve her ülkenin birincilerinin katıldığı uluslararası bir finalle sonuçlanan yerel ve ulusal turnuvalar serisidir. Bu turnuvaları düzenlemekteki amaç, çocukların ve gençlerin robotlara ve bilime karşı ilgilerini arttırmaktır. Dünya Robot Olimpiyatı, dünyanın her yerinden, ilkokuldan üniversiteye tüm öğrencilerin fikir üretme ve problem çözme gibi yeteneklerini “düşündürücü ve eğitici robot turnuvaları ve aktiviteleri” düzenleyerek geliştirir.
Asya kıtasında, sadece 12 ülke ile başlayan turnuvalar yaklaşık 90 ülkenin katılımıyla devam etmektedir. Türkiye’de 2014 yılından beri Bilim Kahramanları Derneği tarafından uygulanmaktadır.
Program Türkiye’de 4 alan altında 9 ayrı klasmanla yürütülmektedir.
Her sezon programda, katılımcıların heyecanını canlı tutacak bir tema açıklanır ve her klasmanda takımlar belirlenen tema kapsamında farklı görevleri yerine getirirler. Her sezon Şubat’tan Kasım’a kadar sürer ve final ise her sene dünyanın başka bir ülkesinde yapılmaktadır.
Dünya Robot Olimpiyatı ile ilgili dünyadaki gelişmeleri takip etmek için: http://www.wro-association.org sitesini takip edebilirsiniz.
Program Klasmanları
RoboMission Klasmanı
- RoboMission Küçükler Klasmanı: Hedef, 8 – 12 yaş arası katılımcılardan oluşan her bir takımın oyun masası üzerinde bir dizi görevi tamamlamak için bir NXT, EV3 veya SPIKE™ Prime robotu inşa etmesi ve bir yazılım aracılığıyla programlamasıdır.
- RoboMission Yıldızlar Klasmanı: Hedef, 11 – 15 yaş arası katılımcılardan oluşan her takımın bir oyun masası üzerinde bir dizi görevi tamamlamak için bir NXT, EV3 veya SPIKE™ Prime robotu inşa etmesi ve bir yazılım aracılığıyla programlamasıdır.
- RoboMission Gençler Klasmanı: Hedef, 14 – 19 yaş arası katılımcılardan oluşan her takımın bir oyun masası üzerinde bir dizi görevi tamamlamak için bir NXT, EV3 veya SPIKE™Prime robotu inşa etmesi ve bir yazılım aracılığıyla programlamasıdır. RoboMission Yıldızlar klasmanından farkı oyun masasındaki görevlerin daha zorlu ve karmaşık görevler olmasıdır.
Geleceğin Mucitleri Klasmanı
- Geleceğin Mucitleri Küçükler Klasmanı: 8 – 12 yaş arası katılımcılardan sezonun temasına uygun şekilde diledikleri malzemeleri kullanarak robotik çözüm içeren bir model inşa etmeleri ve etkinlikte jüriye sergilemeleri beklenmektedir.
- Geleceğin Mucitleri Yıldızlar Klasmanı: 11 -15 yaş arası katılımcılardan oluşan takımlardan, sezonun temasına uygun şekilde diledikleri malzemeleri kullanarak robotik çözüm içeren bir model inşa etmeleri ve etkinlikte jüriye sergilemeleri beklenmektedir.
- Geleceğin Mucitleri Gençler Klasmanı: 14 -19 yaş arası katılımcılardan oluşan takımlardan, sezonun temasına uygun şekilde diledikleri malzemeleri robotik çözüm içeren bir model inşa etmeleri ve etkinlikte jüriye sergilemeleri beklenmektedir. Geleceğin Mucitleri Yıldızlar klasmanından farkı, daha kapsamlı ve karmaşık proje ve modeller üretmeleridir.
RoboSpor Klasmanları
11 – 19 yaş arası katılımcılardan oluşan takımlar 2 takımın robotları ile eğlenceli bir spor oyununa katılım sağlarlar.
Dodgeball
Takımlar, başka bir takımın robotuyla yarışan bir robot tasarlar. Amaç diğer robota topla vurmaktır ve robotlar otonom olarak maç yapacak şekilde kodlanmıştır.
Tenis
Takımlar, diğer takımların robotlarıyla bir tenis maçında rekabet edebilecek robotlar tasarlarlar.
Bir maçta iki takımın sahada 2 robotu bulunur. Robotlar, oyunu otonom olarak oynayacak ve mümkün olduğunda birbirleriyle işbirliği yapacak şekilde kodlanacaktır. Robotların oynadığı spor oyunu 2-3 yılda bir değişmektedir.
Geleceğin Mühendisleri Klasmanı
Geleceğin Mühendisleri Klasmanında, 14 – 19 yaş arası katılımcılardan oluşan her takımın bir oyun sahası üzerinde otonom araçları kullanması hedeflenmektedir. Takımların diledikleri malzemeleri ve yazılımı kullanarak inşa ettikleri ve kodladıkları araçların verilen görevleri kurallara uygun şekilde tamamlaması gerekiyor.